Vliegtuig neergestort in Oekraïne

Ik zat gewoon film te kijken, maar mijn vader kwam thuis en wilde de Tour de France kijken, dus ik gaf hem de afstandsbediening. En toen kwam er ineens een extra journaal, vliegtuig vermist. In Oekraïne, midden tussen de gevechten met Rusland of zo. (ik ben geen medewerker van het journaal, ik ben niet extreem slim, dit is mijn interpretatie van het verhaal) Dat het vliegtuig ‘op de grond’ ligt is wel duidelijk (understatement). De nieuwslezer vertelt samen met een media-in-de-gaten-houder en wat telefonische contacten al een half uur hetzelfde verhaal met elke keer 1 woordje extra informatie, of iets andere filmpjes. Enorme rookpluimen, 280 passagiers, 15 bemanningsleden. Wie er achter zit? Onbekend. Is het überhaupt neergeschoten? Onbekend.

En ik zit achter de tv. Ik heb geen zin meer in de film. Ik hoor steeds meer lastige woorden en verdrietige dingen. En ik denk aan die arme mensen in het vliegtuig. En aan die arme mensen die ze kennen. Een man op Schiphol vertelt de details die bekend zijn terwijl een man 3 keer heen en weer loopt op de achtergrond. Normaal gesproken kan ik daar wel om lachen, nu niet. Het hele ‘normale’ journaal wordt er doorgepraat. In mijn hoofd roep ik verward en misschien een beetje boos ‘zijn dit ook de weeën van de aarde God? Mensen die gewoon op vakantie gingen, misschien naar huis, en dan… Familie, vrienden, vanochtend hun geliefden op het vliegtuig gezet, nu voor de tv terwijl ze de rookpluim-filmpjes zien, horen dat niemand het heeft overleefd. Horen dat het misschien is neergeschoten. Discussies horen over wie de dader is. Je zou maar zo voor de tv zitten. Kan U hier dan niks aan doen God?!’ ik weet dat het geen zin heeft om me zo druk te maken. Ik weet dat het boos zijn er niks aan veranderd dat al die mensen dood zijn. Ik weet dat ik God geen verwijten moet maken. Dus ik ga mijn attitude veranderen. Al vind ik dat soms moeilijk.

Of het vliegtuig nou neergeschoten is of niet, laten we gaan bidden met zijn allen. Voor die mensen in het vliegtuig, om het vliegtuig heen. Voor de mensen die voor de tv zitten en zich realiseren dat er een geliefde in dat vliegtuig zat. Voor de regeringen van Oekraïne en Rusland, voor de strijders daar in dat gebied. Want ik denk dat bidden het enige is wat wij nu kunnen doen.

Bid je mee?

With love,
Rianne

Een gedachte over “Vliegtuig neergestort in Oekraïne

  1. Goed idee. Ik was vandaag een dagje weg en heb dit totaal niet meegekregen, toen ik thuiskwam was het overal op het internet. Ik ben geschokt, eerlijk gezegd. Dus natuurlijk, ik bid mee.

Wat vind je ervan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s