MediaMinderen

dscn4912

‘Je telefoon is als een babyolifantje dat je als huisdier hebt. Hij groeit steeds groter, maar hij hoort bij je, hij is je vriend, je wilt hem niet meer kwijt. Toch past het beest amper in je leven. Je kunt meerdere dingen doen: De olifant laten zijn zoals hij is, en dus geen ruimte hebben voor andere dingen in je leven, of de olifant op dieet zetten.’ Het was zo maar een voorbeeld uit een college een tijdje terug. Een voorbeeld dat bleef hangen.

Snapchatstreaks
Naar aanleiding van o.a. bovenstaand college, gingen wij ‘mediaminderen’ met school. De bedoeling was dat je en of meerdere social media uitkoos, en daar een week niet naar omkeek. ‘Geen Facebook, geen Instagram, en geen series.’ Verkondigde ik, dat moest goed te doen zijn. Een jongen uit mijn klas keek me lachend aan. ‘En Snapchat dan?’ ik schudde mijn hoofd. Neh, dan raak ik mijn streaks kwijt. Ernstig, dat ik zo denk. Ik nam mezelf voor om ‘gewoon iets minder te snapchatten’.

Mag het alweer?
Het is ’s ochtends een van de eerste dingen die ik doe als ik wakker word: even Insta en FB checken. Maar de apps staan niet meer in mijn menu. Het voelt een beetje leeg. Ik geef toe, ik wil delen, liken, scrollen. Mag ik alweer?! Toch gaat zo’n week gaat sneller voorbij dan je denkt. Een mens kan namelijk best met wat minder social media. Zonder ontwenningsverschijnselen, echt.

En nu?
Triest hè. Kijk je meewarig naar je schermpje nu? Of is het stiekem toch ook wel herkenbaar? Helemaal los van je telefoon kom je natuurlijk niet, als je gewoon blijft whatsappen, daar ben ik nog steeds zeeën van tijd aan kwijt. (Ik ontken daar de positieve kanten ook zeker niet van.) Toch had ik ineens tijd voor andere dingen afgelopen week, mijn kamer opruimen en wat meer literatuur lezen bijvoorbeeld.
Dit soort weken nodigt uit om eens even goed na te denken. De app ‘Quality time’ denkt met mij mee, die laat namelijk zien hoelang je per dag op je telefoon zit. Ik schrok. Die Facebook app blijft dus gewoon van mijn telefoon. En Instagram bewaar ik voor een keer of twee keer per dag – dat is wel genoeg. Mijn olifant gaat op dieet. En de jouwe?

Liefs,
Rianne

3 gedachtes over “MediaMinderen

  1. Mooi stukje heb je geschreven! Het is dat ik me rot verveel in de trein zonder telefoon (oké, ik geef toe, ook met telefoon), maar aan Facebook ben ik nog nooit begonnen… Ik houd het lekker bij WhatsApp, Snapchat en het bloggen, is wel genoeg vind ikzelf. Xoxo

Wat vind je ervan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s