Zorgen en zegeningen – #EH2

20170423_074150 (1).jpgVorige week konden jullie deel 1 van mijn EH-lessen vinden op rianneschrijft.nl, vandaag is het tijd voor deel 2:

Stenen en strand
“Schrijf je zorgen in het zand, en beitel de mooie dingen uit in steen.” Een quote uit een van de laatste colleges van EHB40 jaar, een zinnetje dat goed is blijven hangen bij mij. Dat wat in het zand geschreven wordt, verdwijnt. Het vervaagt door de wind, wordt opgeslokt door de zee. Maar dat wat in steen wordt uitgebeiteld, blijft.

Het is een les over dankbaarheid, over het goede in het leven bewaren. Toen ik wat jonger was, verzamelde ik op vakantie mooie stenen. Die werden soms beschilderd, maar moesten in ieder geval altijd mee naar huis. Want het waren herinneringen. Afgelopen jaren heb ik steeds meer geleerd om zulke stenen te bewaren in je leven. Nee, niet per se echte stenen, maar wel echte zegeningen. Ik schrijf ze zo veel mogelijk op, bewaar de foto’s in mijn hoofd en op papier. Als je zoekt, zie je zoveel moois in het leven wat je anders misschien niet ziet of apprecieert.

Betekent dit dat zorgen en verdriet er niet mogen zijn? Natuurlijk niet, ieder mens heeft zo z’n downs, soms is er nou eenmaal genoeg om je zorgen over te maken, en er is genoeg om te janken in dit leven. Dat mag. Deze quote gaat meer over vergeven en loslaten. Met onze fouten hoeven we niet eeuwig rond te lopen. Het is goed om er van te leren, maar een zwaardrukkend schuldgevoel is naar mijn inzien niet de bedoeling van het leven. Onze angsten, zonden, tijdelijke problemen mogen we opschrijven in het zand, langs de zee. Met elke golf spoelt er dan een stukje weg, tot het zand weer glad is als tevoren. We mogen erop vertrouwen dat het vloed wordt. Onze zonden en zorgen mogen we aan God geven.

Het effect? Je wordt een dankbaar mens.

5 tips om mee te beginnen
     1. Begin een gratitude journal, een boekje waarin je dagelijks jouw zegeningen beschrijft.
2. Vertel belangrijke mensen in jouw leven eens dat je dankbaar voor hen bent. Dit is goed voor hen, maar je zult zien dat het ook een positief effect op jou heeft.
3. Praat tegen jezelf. Ja, echt. Ga eens voor de spiegel staan, en vertel jezelf hardop waar je dankbaar voor bent.
4. Zandbak in de buurt? Schrijf in het zand waar jij je zorgen over maakt, bid ervoor, en veeg het dan weer uit – jij mag je zorgen in Gods handen achterlaten.
5. Zoek een mooie steen, en leg die op een goed zichtbare plek. Elke keer als je deze steen ziet, word je weer herinnert aan het feit dat er zoveel zegeningen zijn.


Liefs,
Rianne

Een gedachte over “Zorgen en zegeningen – #EH2

Wat vind je ervan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s