Als dit het is

De eerste weken universiteit zitten erop, en ik begin langzaam een beetje te wennen aan de gang van zaken. Ondertussen kan ik de weg vinden naar de meeste gebouwen, weet ik waar ik graag mijn pauzes doorbreng, en heb ik prachtig uitgemeten hoe lang ik erover doe om van mijn kamer naar universiteit te fietsen. Het leven begint zijn gangetje weer te lopen nu niet meer elke dag volledig nieuw is.

En bij dat leven dat z’n gangetje loopt hoort blijkbaar ook weer stress. Want er moet nog best veel gedaan worden. Volgende week is het alweer tentamenweek (hoe snel kan een blok gaan??) maar ik heb het idee dat ik echt nog aan het begin sta van de meeste vakken. De eerste weken waren nodig om te wennen – en daar ben ik vrolijk begonnen met achterlopen. Ineens naderen deadlines toch wel snel. En eigenlijk snap ik ook niet alles. Heb ik geen tijd om elke letter literatuur te lezen. En bestaat er ook nog zoiets als een leven naast school.

Dit liedje van Matthijn Buwalda zet me in zo’n druk moment weer stil. Ook in rustige momenten trouwens. Vorige week bestond uit veel studeren. Het weekend was vol leuke dingen. En nu lijkt daar dan weer tijd tekort te zijn.

Als dit het is, dan is het goed.
’t Is op z’n minst vandaag genoeg
En ik weet ook niet hoe het leven moet,
Maar als dit het is, dan is het goed.

Soms is het gewoon genoeg. Ik heb mijn best gedaan, er tijd in gestoken, lange dagen gemaakt. Dat fijne weekend was verdiend. Alleen maar studeren, dat houd je niet vol. Daar moet rust tegenover staan. En meer dan je best? Juist ja, kun je niet doen.

‘Niet alles te bereiken, is mijn onbereikbaar streven’, zingt Matthijn, ‘Want het leven past niet in vandaag als ik vandaag nog wat wil leven’. Dingen bereiken heeft z’n grenzen. We leven in een best wel prestatiegerichte cultuur, waarin doelen hoog zijn. En daar is op zich niks mis mee, het is goed om een doel voor ogen te hebben. Maar het is ook goed om realistisch te blijven. Om je eigen grenzen niet voorbij te rennen.

Dus mocht je mij kwijt zijn, zo ergens tussen de opdrachten en tentamenstof door, dan ben ik aan het genieten, zegeningen aan het tellen, of gewoon even met God aan het kletsen. Want Hij weet gelukkig nog wel hoe het leven moet.

Advertenties

Een gedachte over “Als dit het is

Wat vind je ervan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s