Advent 2: Licht van de wereld

Sneeuwwit begon de tweede adventsweek. Sprookjesachtig mooi bedekten de koude vlokken de wereld. En binnen, bij de warme kachel, mocht de tweede adventskaars aan. Dat betekent ook een tweede adventsblog.

Het was donker toen Hij geboren werd. Dat is op zich niet gek, want het was nacht. Maar écht donker was het door de overheersing van de vijand in die tijd. Er was geen sprake van een eigen rechtssysteem of een baas in eigen land. De Romeinse overheersers maakten de dienst uit. En toen werd Jezus geboren. Toen kwam er licht in de duisternis.

Zijn geboortekaartje was alles behalve saai: een engelenkoor zong Hem de eer toe! Na deze bijzondere start van Zijn leven, groeide Jezus op. Hij werd ouder, sterker, mondiger. Begon Zijn prediking. De mensen zagen in Hem de Messias die zou komen, en in Jesaja 5 lezen we: ‘En men noemt Zijn Naam Wonderlijk, Raadsman, Sterke God, Eeuwige Vader, Vredevorst.’ De Israëlieten verwachtten dat Jezus hen zou bevrijden van de vijand. Dat Hij koning zou worden, de overheersers zou uitschakelen.

Ze snapten niet dat Jezus’ komst voor een veel diepere verlossing zou zorgen. Jezus kwam om meer dan het aardse duister te verlichten. Hij kwam, zoals Jesaja al zei, om te redden, om eeuwig te zijn. Hij verlost ons van pijn, zonden, van innerlijke vijanden. Het leven, sterven en opstaan van Jezus brachten licht in de wereld. Dat geeft na al die eeuwen nog hoop.

Toen ik van de week naar de sneeuwwitte tuin keek, moest ik ook aan Jezus denken. Door de sneeuw was de modder niet meer zichtbaar en het zonlicht weerkaatste er schitterend op. Het wonderlijke aan Jezus is dat Hij ons niet zomaar bedekt met een laagje zo wit als sneeuw. Nee, Hij máákt ons wit als sneeuw. Geen modder meer, geen zwart. Hij kwam om verlossing te brengen.

Glory to the light of the world
Glory, the light of the world is here

Sneeuw of niet – voor mij wordt het dankzij deze boodschap een witte kerst!

 

Een gedachte over “Advent 2: Licht van de wereld

Wat vind je ervan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s