Advent 3: Lichtjes in de wereld

De derde adventsweek bracht mij drie kerstdiners, en dan staat kerst ineens weer voor de deur. Hier, op de laatste dag van de 3e adventsweek nog een blog. Naast de lichtjes die we in de mist mogen vinden en het licht dat Jezus ons gebracht heeft, mogen wij mensen ook licht zijn:

Wij mogen lichtdragers zijn. Jezus heeft dat zelf gezegd. Dat lezen we in Mattheüs 5:14-16

Jullie zijn het licht in de wereld. Een stad die boven op een berg ligt, kan niet verborgen blijven. Men steekt ook geen ​lamp​ aan om hem vervolgens onder een korenmaat weg te zetten, nee, men zet hem op een standaard, zodat hij licht geeft voor ieder die in huis is. Zo moet jullie licht schijnen voor de mensen, opdat ze jullie goede daden zien en eer bewijzen aan jullie Vader in de hemel.

In de zomervakantie komt mijn gezin meestal tussen de bergen terecht. Omdat die zo schitterend zijn, en omdat je er zo heerlijk kunt fietsen. Fijn is het dan om ’s avonds als het al donker is in de auto te zitten. Als je in een dal rijdt, zo vlak bij de bergen, dan zie je precies waar de dorpjes en steden zijn. Tegen de berghelling op vind je hier en daar een groepje lichtjes, de een iets groter dan de ander. Een schril contrast met de donkere, lege vlakken ertussen. Een stad op een berg, die verberg je niet. Je ziet ‘m. Zo mogen wij zichtbaar zijn.

De adventskaarsen, de lichtjes in de kerstboom, de lamp boven de keukentafel. Die zet je niet aan als je in het donker wilt zitten. Die zet je aan met een reden: licht. God heeft ons als het ware aangestoken. Hij ontsteekt een vlammetje in ons, we mogen helder licht zijn. Dat heeft Hij met een reden gedaan. Niet omdat Hij vervolgens een emmer over dat licht heen wil zetten.

God heeft ons licht gemaakt. Een stad op een berg. Hij heeft dat als een doel in ons gelegd. Wij mogen lichtdragers van Hem zijn. Jezus is het licht, dat hebben jullie vorige week kunnen lezen. Maar Jezus loopt nu niet als mens op aarde rond. Daardoor lijkt het soms net alsof Hij geen licht geeft.

Verrassing, dat doet Hij wel. God geeft licht, en God geeft ook licht door ons heen. Wij mogen zo een beetje van God verspreiden door de wereld. Als lichtjes op een donkere berghelling. Misschien ben jij wel het enige wat je buurman van Jezus ziet vandaag. Dus wees licht.

Ga in vrede, houd vast aan de hoop.
Blijf in zijn liefde en bewaar het geloof.
Wees als de minste tot dienen bereid.
Leef als een kind van het koninkrijk.

Advertenties

Wat vind je ervan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s