Besef

Tijdens de dienst nemen de kinderen van de zondagschool afscheid. ‘Deze kinderen zaten er nog niet eens op toen ik eraf ging!’ fluistert Matthias in mijn oor. Ik glimlach. Zo’n momentje had ik afgelopen kerst ook, toen er bij mij in de kerk afscheid genomen werd. Ik herinner me nog goed dat ik daar stond. Oh, wat was ik blij dat ik eraf was. Klaar met de teksten leren en het elke zondag stilzitten. Terugkijkend ben ik het er nog steeds mee eens dat de timing niet zo praktisch is, na een lange dienst nog een uur stil moeten zitten – onmogelijk als kind zijnde. En toch, wist ik toen maar hoe waardevol het was.

Op die zondagsschool volgde catechisatie en zo werd het uurtje op zondag na de dienst verplaatst naar de dinsdagavond. Dezelfde mensen, nog steeds teksten leren, nog steeds best wat stilzitten. En pff, wat was ik blij toen ik na heel wat jaar ook daar klaar was. Er waren echt wel leuke avonden hoor, maar my goodness, ook wel heel veel gezemel en langdradigheid.

Mijn ouders beloofden zo’n 20,5 jaar geleden bij mijn doop dat ze mij zouden onderwijzen en laten onderwijzen in de christelijke traditie. Ze beloofden dat ze hun uiterste best zouden doen om mij, hoe klein ik ook was, iets te laten merken van de enorme liefde van God (waarvoor ik hen dankbaar ben). Die liefde, die heeft zijn doel bereikt. De manier van onderwijzen en de keuzes die daarin gemaakt worden zijn lang niet altijd makkelijk. Lijken ook lang niet altijd aan te komen.

Dat onderwijzen en laten onderwijzen is iets minder intensief dan jaren terug, ik mag het ondertussen wat meer zelf doen. De dinsdagavonden in mijn thuisdorp zijn verwisseld voor onder andere dinsdagavonden in Nijmegen. Vorige week mocht ik bij twee geweldige avonden zijn van twee geweldige Ichthus-verenigingen. Twee avonden waarop afscheidsverhalen werden vertelt. Beide avonden heb ik met tranen in mijn ogen gezeten. Want zij die spraken weten het, ik weet het. Ik weet hoe waardevol dit is.

Besef komt met de jaren. En terugkijkend waren zelfs die saaie uurtjes toen ik 11 was hartstikke waardevol. Jammer, dat ik dat nu pas zie. Maar dankbaar, oneindig dankbaar dat ik het zie.

Een gedachte over “Besef

Wat vind je ervan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s