Oud…

2020 zit er alweer op. Een jaar wat anders was dan alle andere jaren. Waar we vorig jaar nog rustig verkouden konden zijn, betekent dat intussen quarantaine, zo’n lekker testding in je neus en afstand, afstand, afstand. Gelukkig is corona niet het enige wat er afgelopen jaar gebeurde, er was meer! Van initiatieven tot alternatieven tot het gewone wat ook zo af en toe nog door kon gaan. Aan het eind van het jaar vind ik het altijd waardevol om even stil te staan en terug te kijken. Waarom? Om mijzelf beter te leren kennen, om lessen te trekken uit gebeurtenissen en om te bekijken wat ik komend jaar anders zou willen doen. Het helpt om te zoeken naar balans.

Natuurlijk is het einde van het jaar niet het enige moment waarop dit aan de orde is. Als je een HBO-opleiding volgt (of gevolgd hebt), zal je zelfs zeer regelmatig met het begrip om de oren geslagen worden, en ook op werk kom je vaak persoonlijke ontwikkelplannen etc. tegen. Maar bij dit einde van het jaar bevat bij mij, en misschien ook wel bij jou, een vakantie. Daarin kun je mooi een beetje tijd maken!

Reflecteren kun je leren
Misschien denk je wel ‘Leuk idee, Rianne, maar hoe dan?’. Nou, toevallig is dat precies de reden waarom ik deze blog schrijf 😉 Zelf vind ik het altijd fijn om te beginnen met wat onderwerpen opschrijven die belangrijk voor mij zijn en waar ik over na wil denken. Soms wordt dat een net lijstje, soms een woordweb. Onder de punten schrijf ik vast wat steekwoorden. Nu de kapstok er is, kijk ik gewoonweg terug naar hoe ik het afgelopen jaar ben omgegaan met deze punten. Een aantal vragen die daarbij helpen.

  • Waar ben je trots op?
  • Waar ben je in gegroeid?
  • Wat zou je graag anders gedaan hebben? Waarom?
  • Waar ben je dankbaar voor?
  • Wat zou je willen loslaten?

Ik schrijf het liefst met de hand, maar heb ontdekt dat ik met zo’n reflectie vaak nog heel veel punten tussendoor wil toevoegen aan onderwerpen die ik eigenlijk al afgesloten had of nog erg zoek naar woorden. Daarom kruip ik toch maar achter de computer. Kijk wat bij jou past en wat voor jou prettig werkt! Zet een kop thee, gun jezelf een momentje rust en begin met schrijven.

Ik hoop dat je hebt mogen groeien in afgelopen jaar en wens je vanaf deze plek vast een goede jaarwisseling!

Meer lezen? Eline Hoogenboom heeft mooie blogs over reflecteren! Je vindt er hier een.

Wat vind je ervan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s