Geduld…

#LL11

Onlangs complimenteerde mijn stagebegeleider mij met het feit dat ik zo’n rust en geduld uitstraalde naar de leerlingen. Compleet in de war was ik. Geduldig? Ik? Dat had ik nog nooit gehoord! Veel mensen om mij heen kunnen dat ook wel beamen, ‘Wat gaan we nou doen? Heb je het al geregeld? Kom nou, straks komen we te laat!’ – in mijn ogen is geduldig zijn niet per se mijn sterkste kant. Als anderen niet in mijn tempo doen of denken, dan vereist dat een zekere inspanning om vriendelijk en rustig te blijven. Dat lukt niet altijd. Grote bewondering heb ik dan ook voor mensen die wél geduldig zijn, die rust uitstralen.

Geduldig zijn maakt een mens genadiger. Geeft meer liefde in plaats van frustratie voor de medemens en voor jezelf. Het maakt dat je lichter door het leven gaat. Het fijne is dat je geduld in zekere mate aan kunt leren! Tijdens onze 11e kringavond hadden we het onder andere hier over. Een aantal tips:

  1. Maak inzichtelijk wanneer jij je geduld verlies, en kijk eens goed naar waar dat ‘m dan in zit;
  2. Bedenk situaties waarin jij wel je geduld kunt bewaren, en onderzoek waar dat door komt;
  3. Vraag mensen om je heen om tegen je te zeggen als ze zien dat je ongeduldig bent. Soms heb je ’t zelf niet eens door maar kan een opmerking van een ander je weer met beide benen op de grond zetten.
  4. Oefen! Dat kan al heel klein beginnen, door bewust niet je telefoon erbij te pakken als je op de bus staat te wachten of door maar één keer op het knopje bij het stoplicht te drukken.

Van het organiseren van dagjes uit met de jeugdvereniging tot regeldingen voor stage en het overlaten van die ene reservering aan vriendlief – vaak genoeg hoorde ik ‘heb een beetje geduld’. En dat zullen de mensen om mij heen echt nog wel regelmatig zeggen in de toekomst. Maar dat compliment van mijn huidige stagebegeleider? Dat geeft hoop 😉 ik oefen lekker verder…

In welke situaties zou jij geduldiger willen zijn?

Wat vind je ervan?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s